10 Mayıs 2016 Salı

Minsk Uçak Müzesi


Uçak Müzesi




Açık havada bulunan uçak müzesi, Minsk çevre yoluna yakın, Borovaya kasabasında, Minsk havacılık klübü sınırları içerisinde bulunmaktadır.

Belarus’a geldiyseniz, burası gerçekten mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yerdir! Müze 2009 yılından itibaren çalışmakta olup Almanya, Norveç, İtalya, İngiltere ve pek çok diğer ülkeden gelen heyetlerce ziyaret edilmiştir.
Halen müzede en çeşitli tür ve sınıflardan uçaklar sergilenmektedir. Müzenin sergi alanı 2 hektardır. Müzede sergilenen araçların toplam sayısı şu an 34 tane.
En ünlü olanlarından biraz bahsedelim.
Müzede seri halinde üretilen ilk Sovyet helikopteri Mi-1’i görürsünüz. İlk örneği 1947 yılında üretilmiştir. 1958 ile 1968 yılları arasında bu helikopter ile azami hız, irtifa ve uçuş menzili dalında 27 tane dünya rekoru kırılmıştır. Mi-1 SSCB’nin halk ekonomisinde ve silahlı kuvvetlerinde, ayrıca da ihraç edildiği ülkelerde en geniş bir şekilde kullanılmıştır.
Mi-8, dünyada en çok popüler olan iki motorlu helikopterdir! Bu model Afganistan’da savaş zamanında geniş olarak kullanılmıştır. Zaten bu helikopter türü askerlerin emniyeti ve desteği için kullanılmıştır. Bu araçların ekipleri savaşın ilk gününden son gününe kadar savaşın bütün zorluk ve kayıplarına göğüs germişlerdir.

Mi-26 – dünyanın en büyük helikopteridir. Mi-26 — Sovyet’lerin çok amaçlı taşıma helikopteridir, dünyanın seri halinde üretilen en büyük taşıma helikopteridir. İlk uçuşunu 14 aralık 1977 tarihinde yapmıştır. Mi-26 25 tona kadar yük ve araç, tam donanımlı 82 asker veya 68 paraşütçü asker, sıhhiye aracı olarak 60 kişi kadar sedyelere yerleştirilmiş yaralı ve 3 refakat personelini taşıyabilir.
Mi-26

MiG-15 – 1947 yılı aralık ayında havalanan ilk jet uçağının prototipidir. Dünyanın 40’tan fazla ülkesinin silahlanmasında kullanılmak üzere 15 000’den fazla araç üretilmiştir. Mig-15, Kore savaşına katılan avcı uçaklarının en önemli olanlarından biri olmuştur.
 
Müzede, 1960-70’li yılların en ünlü Sovyet avcı uçağı olan popüler MiG-21 modelini bulabilirsiniz. Bu SSCB’de ilk olan ikinci nesil avcı uçağı, yani bu uçakta esas silah olarak füzeler kullanılmıştır ve hızı M=2 civarında idi, başka bir deyişle hızı ses hızının iki katıydı. Seri halinde 28 yıl boyunca üretilmiştir (1959 ile 1986 yılları arasında). Dünyanın 60’tan fazla ülkesinde silahlı kuvvetlerce kullanılmaktaydı. Belarus’ta 90’lı yıllarda kullanımdan çıkmıştır.

Uçak müzesinde Büyük Anavatan Savaşı’na (İkinci Dünya Savaşı) ait IL-2 hücum uçağı ve Pe-2 dalış bombardıman uçağı olan iki uçağın parçalarının sergilendiğini de ayrı olarak belirtmek isteriz. Kaza sonucu düştükleri yerde pilotların naaşı bulunmuştur. Bazı kişisel eşyalar da bulunabilmiştir. IL-2 hücum uçağının kalıntıları 2007 yılı yaz zamanında bulunmuştur. Hayatını kaybeden kişilerin kimlik tespit çalışmaları yapılmaktadır.
Müze gelişmeye devam etmekte olup koleksiyonunu yeni uçak ve helikopterlerle tamamlamaktadır.
Müzede ziyaretçiler hava araç kabinlerine girip kendilerini gerçek birer pilot ve hücum pilotu olarak hissedebilirler! Bazı araçlar herkes için açıktır, bazıları sadece en fahri misafirler için açılır.
Ayrıca müzede helikopter ve uçak gezisi yapılabilir. Mi-2 helikopterleri, An-2 ve Yak-52 uçakları dikkatinize sunulmaktadır. Minsk’i kuş bakışından görmek, Belarus başkentinin güzelliğine bir kez daha kanaat getirmenin eşsiz bir imkanıdır.


  
Buyurun gelin! Belarus’ta ilgi çekici çok şey var, bizim ekibimiz ise tatilinizin unutulmaz ve güzel geçmesi için elinden geleni yapacaktır!

http://www.belarusholiday.com/blog alınmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder