12 Haziran 2016 Pazar

Belarus Cumhuriyeti Gümrük Kuralları



Belarus Cumhuriyeti Gümrük Kuralları





Belarus Cumhuriyeti’ni havaalanlarından gidaerken ve dönerken bagaj transfer kurallarını dikkatle incelemenizi tavsiye ederiz.

Vardığınız zaman:

Türkiye Cumhuriyeti ile Belarus Cumhuriyeti arasında ikili olarak vizesiz rejim tesis edildiği için vize istenmemektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Belarus Cumhuriyetine giriş yaparken uçakta verilen göç kartını (migration card) doldurur. Bu kart, Devlet sınır kapısında yurt dışına çıkış için gereken belge (pasaport) ile beraber sınır hizmet organının görevlisine ibraz edilir.
Göç kartı örneği


Belarus Cumhuriyeti’nden çıkış yaparken yabancı vatandaş göç kartını Devlet sınır kapısında sınır hizmet organının görevlisine teslim eder.
Sınır hizmet organının görevlisi göç kartına yabancı vatandaşın Belarus Cumhuriyeti’ne giriş ve (veya) Belarus Cumhuriyeti’nden çıkış yaptığına dair not koyar.
Minsk Ulusal havaalanına vardığınızda KENDİ bagajınızı teslim aldığınızdan emin olun. Bagajın gelmemesi veya hasar görmesi durumunda özel bir servise başvurmanız gerekmektedir.
Havaalanında şahsi kullanım amaçlı malların gümrük beyanı yapılması için ‘yeşil’ ve ‘kırmızı’ koridor sistemi işlemektedir; bu sistem, gümrük sınırından geçen gerçek kişilere ‘kırmızı’ koridor (şahsi kullanıma mahsus malların yazılı olarak beyan edildiği) ile ‘yeşil’ koridor arasında kendi seçim yapmalarına elvermektedir.
Gümrükten para geçirilmesi:
Getirilen veya götürülen edilen döviz miktarında bir sınırlama yoktur. Ancak 10,000 ABD doları (veya karşılığı) tutarından fazla rakam olduğu gümrük beyannamesini düzenlemeniz gereklidir. Bu 10,000$ sınırlaması sadece nakit para ve seyahat çeklerini kapsar. Döviz kredi kartları üzerinde olduğu zaman (Visa, Mastercard, American Express ve diğerleri) ve hesaptaki para miktarı 10,000$ karşılığından fazla olsa da beyan gerekmemektedir.
10,000$ miktarından az olan tutarlar ithal (ihraç) edildiği zaman beyan mecburi değildir ancak yolcunun isteği üzerine yapılabilir.
10,000$’dan fazla olan tutarlar beyan edilirken gümrük beyannamesinin iki nüsha halinde olan bir formunu görevlinin yardımıyla doldurmanız gerekir. Bununla birlikte döviz ihraç ve ithal edilmesi için gereken izin belgelerinin (örneğin, bankadan izin belgesi, mülk satışına dair belgeler vs.) ibraz edilmesi GEREKMEMEKTEDİR.
Havayolu ile taşınan şahsi kullanım malları limitlerine gelince;
- Alkollü içecekler ve bira – 18 yaşını doldurmuş olan bir kişi başına en fazla 3 litre
- Tütün ve tütün mamulleri - 18 yaşını doldurmuş olan bir kişi başına 200 sigara veya 50 puro (sigarillo), veya 250 gram tütün, veya yukarıda sayılan mamuller karışık halde ancak toplamı 250 gramı aşmayacak şekilde.
Daha ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Hayvan veya bitki taşıyorsanız önceden veteriner kontrolü veya bitkisel ürünler kontrolünden geçmeniz gerekir ve seçtiğiniz havayolu şirketinin satış ofisinde bu nevi bagajları taşıma kurallarını öğrenmeniz gerekir. Yolcunun daha bilet alırken uçakta hayvan taşıyacağını bildirmesi gerekir. Belli hayvan tür ve cinslerinin ithal edilmesi ile ilgili bütün konuları hedef ülkenin konsolosluğundan öğreniniz.
Uçuş öncesi:
Minsk Ulusal havaalanında yolcu registrasyonu ve bagaj işlemleri sefer saatinden 2 saat öncesinden başlar ve 40 dakika öncesinden biter.
Birinci class ve business class yolcuları ayrı veya birleşik stantlarda registrasyon işlemlerini yaptırırlar.
Güvenliğin sağlanması için uçak terminalinin giriş kısmında havaalanının bütün ziyaretçilerinin muayene edilmesi için özel donanımlar tesis edilmiştir.
Uçak biletlerinin registrasyonu ve bagaj işlemleri için uçak terminalinin üçüncü katında registrasyon standlarının bulunduğu özel bir alan tahsis edilmiştir. Yolcu registrasyonu, numarasını bilgi ekranından öğrendiğiniz stantta yapılır.
Registrasyon için ibraz etmeniz gerekenler:
• pasaport
• bilet (elektronik bilet mevcut olduğu durumlarda şart değildir)
• bagaj
• el bagajı
• sık uçan yolcu kartı
(kullandığınız havayolunun sık uçan yolcu programına üye olduğunuz durumlarda uçuş kaydı için)
• Hayvan veya bitki taşıyorsanız veteriner kontrolü veya bitkisel ürünler kontrolünden geçmeniz gerekir
Bagajınızın kilosu ücretsiz taşınabilen bagaj kilo limitini aştığı durumlarda kilo farkını geçerli tarifeye göre seferinizi düzenleyen havayolu şirketinin kasasına ödemeniz gerekir. Uluslararası seferlerde ödeme, sefere registrasyon alanlarındaki havayolu kasalarına sefer düzenleyen havayolu şirketinin tarifelerine göre yapılır. Ödeme, ücretli bagaj makbuzu ile doğrulanır.
Uçak salonunda sıvı maddelerin taşınması yasaktır, bu yüzden bunları bagaja koymanız daha uygun olur. El bagajı olarak her bir tanesi hacmi en fazla 100 ml olan, az sayıda sıvı yanınızda bulundurmanız mümkündür. Sıvı içeren kapları, kişi başı genel hacmi 1 litreyi aşmayan, kolayca açılır olan tek bir saydam naylon poşete koymak gerekir.
Hacmi 100 ml’den büyük olan kaplarda bulunan sıvılar kap sadece kısmen doldurulmuş olsa da salona kabul edilmemektedir. İlaç, bebek maması ve özel diyet ürünleri birer istisnadır.
Havalimanında bulunan duty free mağazalarından veya uçak salonunda satın alınan sıvı maddeler, alış verişin seyahat gününde (günlerinde) havalimanında bulunan duty free mağazalarından veya uçak salonunda yapılması belli olan ve güvenli bir şekilde kapatılmış plastik bir torba içerisinde bulunmalıdır.
Ayrıca el bagajında çatal bıçak takımları, tirbuşonlar, her boyda çakı, kağıt kesme bıçakları, traş bıçakları, her büyüklükteki makaslar, çelik tırnak törpüleri ve hasar verilmesi ve yolcuların yaralanması için kullanılabilen diğer nesnelerin bulunması yasaktır.
Sonra yolcunun işaretleri izleyerek, el bagajının muayene edildiği ve uçağa biniş alanına geçildiği özel kontrol alanına geçmesi gerekmektedir.
Hava taşımacılık organizasyon hizmet görevlisi eşliğinde yolcular uçak iskelesine ulaştırılır.
Registrasyon ve uçuş öncesi muayene işlemlerinden geçmeyen yolcular uçağa bindirilmez!
Bu basit kuralları izleyerek Belarus Cumhuriyeti’nin devlet sınırından geçtiğiniz zaman hiç bir sorun yaşamazsınız.

www.easyhmebelarus.com dan alınmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder